Головна » Усі публікації » Традиції |
На відділенні журналістики УжНУ є гарна традиція — знайомити першокурсників з колективом відділення за мискою боґрачу. Щороку тут влаштовують свято, під час якого новачки мають змогу ближче поспілкуватися з однокурсниками, знайти спільну мову із старшими колегами, а також дізнатися трохи більше про своїх наставників. Отож чим живуть майбутні акули пера, крім навчання, можна дізнатися на осінньому фестивалі «Інформаційна миска».
Два роки поспіль журналісти проводили таке корисне дозвілля на базі санатарію-профілакторію «Скалка» (с. Кам'яниця), а цього року — у комплексі відпочинку в с. Оріховиця. Крім кафедри журналістики, організаторами дійства були Управління інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Закарпатської ОДА, ректорат вишу. Слід зазначити, що вперше фестиваль набув всеукраїнського статусу, зокрема зустрічав гостей із Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки. Такий захід передбачає розкриття здібностей медійників в екстремальних умовах, уміння якнайкраще презентувати свій край, позмагатися в приготуванні їжі на відкритому вогні, продемонструвати фізичні можливості тощо. Поки студенти різних факультетів у п’ятницю готувалися до пар, журналісти зібралися біля головного корпусу Ужгородського національного університету. Хтось приніс із собою дрова та теплі речі (погода не надто тішила). Інші купити продукти харчування та воду. Крім того, потрібно було взяти пошту прес-клубу для листування в таборі. Та куди ж відпочинок без роботи? Для журналіста це велика рідкість. Тому забути про нові батарейки для диктофонів, камери, штативи — зась! Нарешті прибули автобуси й ті, хто мав займатися розведенням багаття та приготуванням традиційної для фесту страви – боґрачу, – поїхали першими. В дорозі студіози співали пісень, вигадували програму представлення та знайомилися між собою. Коли ж Оріховиця зустріла всіх учасників, члени оргкомітету заходу представили програму заходу. Що ж чекало медійників? Сім команд (з 1 до 5 курсу, випускники та гості з Луцька) змагалися в різних конкурсах. Крім приготування їжі та презентації, були спортивні турніри. Розумові здібності можна було виявити в шашках, фізичну підготовленість – в армреслінгу, закидуванні м’яча в корзину, стрибках у мішку. Однією з можливостей продемонструвати згуртованість команд було розведення багаття. Хоч хлопців на журналістиці не густо, проте дров нарубати було кому. Молодь на швидкість розпалила вогнище і відразу взялася до роботи. Поки одні чистили картоплю і нарізали салати, інші думали, як краще представити однокурсників та викладачів у наступному конкурсі. Творча діяльність не всім до смаку, та охочих допомогти виявилося немало. Виступи команд різнилися. Дівчата з Волині, відповідно до традиції, привезли з собою хліб і сіль. Звичайно, тарілки не знайшлося, тому закарпатська газета якраз стала в нагоді. Випускники, котрі закінчили університет минулого року, порівнювали себе з лимоном; п’ятикурсники розповідали про вже рідних їм наставників. Цьогорічні бакалаври презентували себе за допомогою пісні, а третій курс знайшов капсулу часу, де містилися повідомлення про майбутнє. Найбільше овацій отримали такі пророцтва: 1) «Якщо Сашка Туранова не буде писати статті в «Погляд», то кожного ранку купуватиме Володимиру Тарасюку кефір!». 2) «Ярмілі Гармасій треба менше робити однокурсницям зачіски, бо якщо це помітить Віталій Завадяк, вона стане перукарем його мопса!» 3) «Якщо Юля Горбач мовчатиме на парах у Івана Бабущака, то потрапить до нього в рабство і носитиме до кінця життя штатив!» Другий курс розіграв казку про колобка, який займається плагіатом. Натомість першачки влаштували «Караоке на майдані» і співали про фах, який опановують: «Журналіст! Цю професію обрала мені моя мама, Щоб я писала про тата, про діда, про бабу В газети й журнали. Чекай мене, «Тиса!»...» Також учасники змагалися на краще медійне гасло. Одні вирішили зробити це з гумором, інші серйозно розповісти про необхідність висвітлення інформації в суспільстві тощо. Також судді (викладачі) провели конкурс на кращий анекдот про журналістів. Наприкінці визначали найсмачніший гуляш. Завідувач кафедри журналістики Юрій Бідзіля відзначив: «Насправді не всі страви виявилася боґрачем. Найкращими кулінарами, на нашу думку, є п’ятикурсники!». Та молодь ще довго смакувала власними шедеврами. Невід’ємною частиною заходу було відправлення листів у спеціальну скриньку «Таборові чутки». Наприкінці дня повідомлення публічно оголошували або ж віддавали адресатам із позначкою «Особисто». Чимало послань отримали від студентів їхні наставники. Опісля студенти грали в різні ігри, співали під гітару — знайомилися ближче одне з одним. Нагородження переможців відбулося вже майже під вечір, адже цьогорічне дійство тривало довше, ніж зазвичай. Третє місце в загальному рейтингу посіли першокурсники, котрі вже є частиною дружного журналістського колективу. Другими стали другокурсники, а виграли І Всеукраїнський фестиваль «Інформаційна миска» третьокурсники. Тепер молодь із нетерпінням чекає наступного року, щоб знову відпочити на повну, відчути атмосферу справжньої журналістської родини! Андріана Кофель
Фото Габріели Руденко |
|
|
|
Теги: |
Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter! |
2 | |
| |
Ми у Facebook
Рубрики розділу
Інші матеріали рубрики