Головна » Усі публікації » Дозвілля |
Чим боґрач такий особливий? Чому до його приготування долучаються відразу декілька людей з компанії, тим самим зближуючись над цим спільним творінням? На це нам натякає тисячолітня історія страви: боґрач готували ще кочові угорські племена, об'єднані спільною дорогою та спільним казаном. Якщо ж вірити легенді, страва з'явилася, коли полонені турками праугорці зрозуміли, що коли вони додаватимуть до їжі багато перцю, то її в них не відберуть. Отже, для того, щоб визначити межу між «неїстівним для турків» і «взагалі неїстівним», головне питання боґрача було актуальним тоді, залишається таким і досі: «Скільки перцю?»
Цим та й не тільки цим переймалися учора студенти та викладачі факультету суспільних наук на спільному святі «Студентський смак». Студентам традиційно запропонували приготувати боґрач, а потім обирали тих, у кого це вийшло найкраще. Ареною для кулінарних змагань знову став комплекс відпочинку в селі Оріховиці. Юрій Остапець, декан Факультету суспільних наук: «Студентський смак» проводимо вже вп'яте. Молодь радо приїжджають сюди, аби продемонструвати свій кулінарний хист. Спочатку ми проводимо цей захід восени, а потім – навесні, коли закінчуємо навчальний рік. Першокурсники знайомляться з нашими традиціями, підтримують їх. Усе це певною мірою здружує колектив». Анна Шершун, студентка 5-го курсу кафедри політології, громадський декан: «Ця подія дуже об'єднує студентів. Зокрема, перший курс вперше побував на факультетському святі та ближче познайомився зі старшими курсами. Ми набуваємо досвід спільного відпочинку, викладачі і студенти стають ближчими. Тут, на природі, всі на рівних. І хоча студенти між собою змагаються, ця боротьба не є ворожою – навпаки, дружньою. До складу журі входили викладачі та гості заходу: спонсори і журналісти. Перед ними постало смачне, але непросте завдання: серед 12 боґрачів обрати найкращий. Володимир Гиря, заступник декана: «Сьогодні ми, напевно, скуштували боґрачі, смак кожного з яких характерний для окремих регіонів Закарпаття. Якщо хтось скаже, що є класичний боґрач – я не повірю. Я не знаю двох людей, які однаково варять цю традиційну для Закарпаття страву. З того, що я сьогодні куштував, – все було смачне й оригінальне, зі своїм колоритом та родзинкою. Причому в деяких боґрачах вдало поєдналися інгредієнти, які складно уявити в одному казані. Бачу зростання студентських кулінарних умінь: спочатку вони вишуковували рецепти, а тепер, думаю, й самі можуть їх писати. Але головне те, що на цьому фестивалі вони не тільки готують, а й відпочивають, спілкуються між собою та з викладачами».
Переможці конкурсу: «Ми звертали увагу на те, хто що полюбляє з нашої групи: хтось любить більше моркви, хтось паприки, хтось сала... Також прислухалися до коментарів викладачів, які куштували наш боґрач. Нам дуже добре працювалося. Можемо сказати приблизний рецепт боґрачу, але кожен готує по-своєму, вкладає туди свою душу. Ця подія більше згуртовує всі групи, ми познайомилися і здружилися з іншими курсами». Назва свята – «Студентський смак» – залишає простір для нових ідей та експериментів. Хоча у його рамках частіше готували саме боґрач, вже була спроба зварити плов, а також ідеї приготувати рататуй, уху або шашлик. Що ж буде наступного разу – побачимо навесні. Артур Корнієнко для Медіацентру УжНУ
фото Миколи Прохорова
|
|||
|
|||
Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter! |
0 | |
Ми у Facebook
Рубрики розділу
Матеріали близьких рубрик