Субота, 27.07.24, 11:52 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Вийшов друком двотомник наукових статей «Європейська інтеграція України: стан, проблеми, перспективи» Івана Артьомова
10.10.14, 22:56

Нещодавно вийшов друком двотомник наукових статей директора ННІ євроінтеграційних досліджень УжНУ Івана Артьомова «Європейська інтеграція України: стан, проблеми, перспективи».

Артьомов І. В. Європейська інтеграція України: стан, проблеми, перспективи: зб. наук, статей. Книга 1. - Ужгород: ПП «АУТДОР-ШАРК», 2014. - 380 с.

У збірнику в хронологічному порядку представлені авторські наукові твори (статті, доповіді), які послідовно і відповідно до динаміки політичних подій розкривають проблеми і перспективи євроінтеграційного поступу України. Збірник складається з двох книг, статті в яких згруповано у чотири розділи, присвячені актуальним аспектам інтеграційної політики України, в тому числі теоретичним і практичним питанням транскордонного співробітництва з сусідніми країнами-членами ЄС, проблемам адаптації українського законодавства до європейського, інтеграції України у європейський освітній та науковий простір тощо.

Матеріали збірника будуть корисними як для студентів, аспірантів та викладачів міжнародного і юридичного профілю, так і для всіх, хто цікавиться питаннями сучасної зовнішньої політики нашої країни.



Європа з її багатовіковими традиціями, різноманітними формами життєвого укладу завжди шукала ідею загальноконтинентального об'єднання. Дискутувалися різні позиції, але панівною була одна: Європа повинна втілити в життя мрію людства про єдність. Власне, таким втіленням і стало утворення Європейського Союзу. Одним з авторитетних дослідників цього надпотужного міждержавного об'єднання є Навчально-науковий інститут євроінтеграційних досліджень Ужгородського національного університету на чолі з кандидатом історичних наук, професором кафедри міжнародного права І.В.Артьомовим.

Минуле, сучасне і майбутнє мирної демократичної Європи, етапи розвитку європейської інтеграції, і головне - пошук Україною місця в Європі, розв'язання проблеми її європейського виміру - зацікавленість автора цими питаннями ось уже майже десятиліття формує коло наукових інтересів співробітників Інституту.

Досягнуто за цей час справді немало. Результатами роботи міг би пишатися солідний науковий підрозділ.

Зрештою, ось тільки скупі акти:

  • від дня заснування Інституту його працівники взяли участь у трьох наукових проектах на замовлення МОН України та ЄС;
  • розроблено і випущено серію друкованих видань «Євроінтеграція: український вимір»; зареєстровано і здійснено дванадцять випусків періодичного видання - збірника наукових праць «Геополітика України: історія і сучасність»; окремі з номерів яких дублюються англійською мовою. З 2011 р. збірнику присвоєно міжнародний стандартний номер ISSN;
  • підготовлено і видано 6 монографій та 18 навчальних посібників, 12 з яких отримали гриф МОН України «Рекомендовано як навчальні посібники для вищих навчальних закладів», а окремі стали лауреатами Всеукраїнського конкурсу «Університетська книга -2010»;
  • одержано Золоту медаль міжнародної виставки «Сучасна освіта України -2011» в номінації «Видання підручників нового покоління для профільних вищих навчальних закладів»;
  • оголошено Подяки від МЗС України (лист № 412/17-185 від 31.01.08 р.) та секретаріату Президента України (№42/02-13 від 17.01.08 р.) за підготовку і випуск серії видань з проблематики євроінтеграції України.

Увазі читача пропонується збірник наукових праць І.В.Артьомова. У ньому опубліковано близько 60 наукових розвідок, текстів доповідей на всеукраїнських і міжнародних конференціях, розділи колективних монографій, наукових звітів. Свого часу всі ці публікації вийшли друком у наукових фахових журналах, зарубіжних і вітчизняних періодиичних виданнях, матеріалах численних конференцій і круглих столів, що їх проводив очолюваний автором Інститут.

Публікації об'єднує те, що дослідження євроінтеграційних процесів і місця в них України здійснюється автором з урахуванням багатовимірності і складності цих процесів, їх глибини, різноманітності та специфіки проявів. Тому дозволю висловити впевненість, що пропонований збірник, як і попередні солідні напрацювання автора, стане помітним внеском у забезпечення результативності и ефективності державного управління у сфері європейської інтеграції нашої країни. Тим більше, що виходить він друком у символічний і доленосний для України час, коли підписано Асоціацію з Європейським Союзом. Це - свого роду символ нашої боротьби за незалежність, наша спільна моральна перемога, яка сприймається співвітчизниками як рішучий крок до зміцнення української державності.

На цьому шляху нас чекає багато і перемог, і розчарувань. Але передусім - наполегливої, важкої, самовідданої праці, якщо ми хочемо бачити свою країну у колі народів мирної процвітаючої Європи, щоб нас поважали як державу на Заході і на Сході.

Степан Віднянський,
доктор історичних наук, завідувач відділу історії міжнародних відносин і зовнішньої політики,
професор Дипломатичної академії України, заслужений діяч науки і техніки України



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 1010 | Додав: Путpашик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу