Четвер, 21.11.24, 21:42 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Абітурієнт

Чому варто обирати нову спеціальність – «Готельно-ресторанна справа»

Аналіз статистичних даних Головного управління статистики Закарпатської області за 2014 р. доводить потребу розширення індустрії гостинності. Однак її ефективний розвиток неможливий без залучення висококваліфікованих фахівців, які б володіли необхідним багажем знань у цій сфері, на основі яких можна виходити на справді професійні рішення. Мережа готельно-ресторанних, туристично-рекреаційних та санаторно-курортних закладів області нараховує понад 300 об’єктів і для збалансованого якісного обслуговування туристів та рекреантів не вистачає кваліфікованих кадрів. Зрозуміло, що для нашого краю ця проблема залишиться актуальною, адже його керівництвом підписано, зокрема, Меморандум про реалізацію заходів зі створення умов для проведення у 2022 році зимових Олімпійських та Параолімпійських ігор в Україні, Закарпатті, і на порядку денному – питання щодо стану реалізації Національного проекту «Олімпійська надія-2022».

 

Загалом в навчальних закладах України на різних формах навчання щорічно готують близько 6500 спеціалістів для сфери гостинності (40% – спеціалісти готельного і ресторанного господарств). Згідно зі світовою практикою, функціонування 10 готельних номерів мають забезпечувати від 4 до 20 спеціалістів. Відповідно, до початку зимових Олімпійських та Параолімпійських ігор слід мати близько 120 тисяч фахівців. Тому є над чим працювати – актуальність підготовки фахівців очевидна.

Виходячи з цих міркувань, відповідно до витягу з рішення Акредитаційної комісії від 25 листопада 2014 року (протокол №113), нам надано ліцензію на провадження освітньої діяльності з підготовки бакалаврів напряму 6.140101 «Готельно-ресторанна справа» (1401 – Сфера обслуговування) з ліцензійним обсягом – 50 осіб денної та 30 заочної форми навчання.

На 22 липня спеціальність має 10 бюджетних місць денної та 2 – заочної форми навчання!

ЧЕКАЄМО НА ЦІКАВИХ, КРЕАТИВНИХ АБІТУРІЄНТІВ!

Навчання відбуватиметься на факультеті туризму та міжнародних комунікацій, воно передбачає оволодіння професійними знаннями з менеджменту, маркетингу, економіки, технології та організації готельного та ресторанного господарства, інформаційних технологій в готельно-ресторанній справі, опанування іноземних мов та інших дисциплін.

Особливістю навчального плану підготовки бакалавра з готельно-ресторанної справи в УжНУ є те, що він поряд з нормативними містить низку варіативних економічних, медичних та правових дисциплін, які надають знання, потрібні для відкриття власного готельного та ресторанного підприємства.

У перспективі можливе забезпечення якісної ступеневої освіти від молодшого спеціаліста до магістра, оскільки випускники коледжів, які здобули спеціальності ОКР молодшого спеціаліста «Організація обслуговування в готелях» (5.14010101) та «Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства і торгівлі» (5.14010102), зможуть продовжувати навчання за скороченими програмами підготовки бакалавра.

Сертифікати ЗНО, необхідні для вступу до університету на напрям «Готельно-ресторанна справа»:

  • українська мова та література;
  • географія;
  • історія України.

Основні переваги підготовки фахівців з напряму готельно-ресторанна справа в ДВНЗ  «УжНУ»:

 
  • підготовку фахівців на факультеті туризму та міжнародних комунікацій забезпечуватимуть три кафедри підрозділу та 16 допоміжних кафедр університету;
  • якісний склад науково-педагогічних працівників, що обслуговуватиме підготовку фахівців готельно-ресторанної справи відповідає всім вимогам МОН України;
  • середній вік штатних викладачів з науковими ступенями та вченими званнями, що забезпечують викладання на факультеті туризму й міжнародних комунікацій становить 38 років – у т. ч. докторів наук, професорів – 45 років, кандидатів наук, доцентів – 36 років;
  • успішно витримати зростання конкуренції на ринку туризму і готельно-ресторанного бізнесу регіону можна тільки завдяки високій якості туристичного (готельно-ресторанного) сервісу, рівень обслуговування якого залежить від ґрунтовної спеціальної підготовки персоналу, тому навчальний план бакалавра передбачає поглиблене вивчення іноземних мов (англійської, німецької та словацької мови – на вибір студента; додатково  планується ввести факультативні заняття з угорської, російської та французької мови); 
  • з кожним роком відпрацьовується співпраця з тими організаціями та установами туристичної галузі, які здатні забезпечити практичну спрямованість освіти, зокрема,  факультет та його структурні підрозділи є активними учасниками міжнародного співробітництва та студентської практики з такими країнами, як Греція, Іспанія, Німеччина, Швейцарія, США, Угорщина, Словаччина, Польща, Чехія, Австрія, Туреччина, ОАІ, Шрі-Ланка, Таїланд, Китай. Поєднання ґрунтовного теоретичного та практичного навчання студентів забезпечить випуск конкурентоздатного фахівця в галузі готельно-ресторанної справи.
 

Сподіваємось, що кращі абітурієнти оберуть саме новостворену спеціальність, яка, ми впевнені, розвиватиметься семимильними кроками і задовольнить потребу у фахівцях для наявної мережі індустрії гостинності Карпатського регіону й України загалом. Це дасть додаткові можливості молоді для особистої й професійної самореалізації в умовах інтеграції держави в європейський економічний простір.

Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної, інвестиційної та науково-дослідної діяльності у сфері ресторанного господарства, готельного господарства, туризму та виставкової діяльності.

Випускники факультету зможуть працювати на підприємствах і в організаціях ресторанного, готельного господарств, туризму та виставкової діяльності за різними формами власності за типами господарювання на посадах:

  • керівників (президент асоціації, концерну, корпорації, генеральний директор готелю чи туристичного комплексу, директор готелю, виставкового центру, ресторану, турфірми, менеджер з економіки, завідувач відділом, начальник експлуатації тощо);
  • спеціалістів з адміністративної роботи (головний адміністратор служби прийому та розміщення у готелі, головний інженер та метрдотель в ресторані);
  • спеціалістів матеріально-технічного забезпечення (економіст зі збуту, начальник відділу збуту , начальник відділу збуту та ін.);
  • у маркетингових та комерційних відділах (начальник відділу, комерційний агент комівояжер, брокер та ін.);
  • спеціалістів відділу зовнішньоекономічної діяльності (начальник відділу, спеціаліст та ін.);
  • менеджер з персоналу;
  • спеціалістів в підрозділах по виробництву, реалізації та організації споживання товарів, продукції ресторанного господарства та послуг (начальник виробництва в ресторанах, технолог, шеф-кухар);
  • агент з організації туризму;
  • фахівець з туристичного обслуговування;
  • екскурсознавець, гід, екскурсовод;
  • туризмознавець;
  • фахівець з готельної та ресторанної справи;
  • адміністратор готелю;
  • ресторатор;
  • керівник малого підприємства в сфері готельного і ресторанного бізнесу.
_x_PS1 Межування на західному кордоні України з чотирма центральноєвропейськими державами – Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією сприяє розвитку недорогого, особливо нині, для мешканців країн Євросоюзу відпочинку. В інфраструктурі туризму Закарпатської області одне з чільних місць посідають готелі та інші заклади розселення. Протягом минулого року їхніми послугами скористалися 140,7 тис. приїжджих, 26,2 тис. із них – громадяни іноземних держав._x_PS2 /live/2015/06/26hotel/verkh.jpg_x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Декан факультету туризму та МК _x_PS11 канд. геогр. наук, доцент Наталія Габчак_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Декан факультету туризму та МК

канд. геогр. наук, доцент Наталія Габчак




Абітурієнт | 22.07.15 | Додав Путрашик | 6429 | 5.0/1
Теги: готельно-ресторанна справа

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

На філфаку відбувся творчий конкурс з журналістики та реклами і зв’язків з громадськістю

Факультет здоров’я та фізичного виховання провів конкурсні змагання абітурієнтів

До уваги абітурієнтів, що бажають вступити на одну з педагогічних спеціалізацій!

Чому абітурієнти з інших міст та країн обирають УжНУ?

Географічний факультет запрошує вступати на нову спеціальність

Не лише педагогом чи програмістом, а й бізнес-аналітиком, експертом з ризику, статистом... станеш на...

Петро Горват: Без якісної вищої освіти коло спеціальностей, де можна досягти успіху, звужується

На військовій кафедрі відбувся перший етап вступних іспитів

Від туриста до туризмознавця – викладачі факультету туризму та МК профорієнтують школярів у походах

Кафедра військової підготовки УжНУ влаштувала оглядини власного потенціалу